May 3, 2007

Missió Cooperació Tecnològica al Canadà

Les trobades entre els centres catalans i centres de recerca canadencs tenen l’objectiu de fomentar el desenvolupament de projectes tecnològics conjunts en diferents àrees tècniques

El Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, promou la participació d’un total de sis centres de la Xarxa de Centres Tecnològics del CIDEM (XCT) en una missió de cooperació tecnològica internacional amb l’objectiu d’afavorir la competitivitat de les empreses espanyoles i canadenques mitjançant l’execució de projectes tecnològics conjunts en matèria de recerca aplicada, desenvolupament i transferència tecnològica.

Al llarg de tota la setmana, els centres de la XCT mantindran una sèrie de trobades bilaterals amb centres de recerca i desenvolupament del Canadà. L’objectiu final d’aquests primers contactes és tancar les bases per a establir futures col·laboracions entre els dos participants per al desenvolupament de projectes de recerca en diferents àrees tècniques. Els projectes resultants podran optar als instruments de finançament del programa de Centres Tecnològics del CIDEM i del Programa Canadeka del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI).

La missió neix arran la visita dels anteriors consellers d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Hble. Carles Solà, i de Treball i Indústria, Hble. Josep M. Rañé, que van viatjar a la província d’Ontàrio els mesos de març i abril de 2006, amb la voluntat d’estrènyer els lligams institucionals i amb el teixit industrial, científic i universitari.

El Director adjunt del CIDEM, Carles Fradera, i el primer ministre d'Ontario han signat una carta d’intencions ‘Memorandum of Understanding’ que concretarà el marc de col·laboració entre ambdós països. Entre altres, les línies prioritàries d’interès per la cooperació mútua inclouen la biotecnologia, tecnologies de materials i aeroespacials, nanotecnologia i nanociència...

Xarxa de Centres Tecnològics

La Xarxa de Centres Tecnològics (XCT) del CIDEM és l’agrupació dels principals centres de suport tecnològic que proporcionen serveis de recerca i desenvolupament (R+D) a les empreses dels sectors productius més representatius del teixit industrial català. Aquesta xarxa pretén reforçar, amb criteris d’excel·lència a nivell nacional i internacional, els centres tecnològics existents i crear-ne de nous en sectors estratègics del teixit industrial català.

Actualment, la XCT està formada per un total de 9 centres tecnològics, constituïts com a entitats de suport tecnològic sense ànim de lucre i creats a partir de la demanda empresarial amb l’objectiu de facilitar la transferència tecnològica entre la universitat i l’empresa.


Els centres tecnològics de la XCT participants en la missió, a més de la Fundació ASCAMM, són:
  • Centre Tecnològic de Manresa (CTM, Manresa)
  • Centre Tecnològic per a la Indústria Aeronàutica i de l’Espai (CTAE, Castelldefels.)
  • Leitat Centre Tecnològic (LEITAT, Terrassa)
  • Associació d’Investigació de les Indústries d’Adoberia i Anexes (AIICA, Igualada)
  • Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (CENTA, Monells)
A banda dels sis centres de la XCT, en aquesta missió també participen quatre centres de recerca catalans que han estat convidats per la Direcció General de Recerca. Entre aquests es troba el Centre de Visió per Computador (CVC) que forma part de la Xarxa d’Innovació Tecnològica del CIDEM (Xarxa IT).

La Xarxa IT, creada al 1999, està formada per 73 centres i grups de recerca, la major part procedents de les universitats catalanes, amb capacitat per prestar serveis d’innovació tecnològica a les empreses.

El Centre de Visió per Computador, ubicat al Campus de Bellaterra, és un consorci públic dedicat a la recerca i al desenvolupament en visió per computador que té entre els seus objectius la recerca bàsica i aplicada, la formació de tècnics i científics, el desenvolupament d’aplicacions i l’aplicació dels serveis a les universitats, al sector industrial i a altres institucions.

0 comments: