Com ja és tradició, investigadors de Fundació Ascamm han participat a les Jornades Tècniques que l'Escola del Treball de Barcelona organitza. L'objectiu és acostar als alumnes la realitat industrial i empresarial de diversos sectors. Enguany s'hi han fet 79 xerrades durant 5 dies.
Jaume Coma va presentar el cicle de desenvolupament de producte i les noves eines digitals que hi van associades. Des dels programes de CAD i fins a eines més sofisticades per controlar i monitoritzar la vida del producte en sí mateixa, Coma va exposar les diverses etapes del disseny de producte. Finalment, va mostrar com les noves eines de modelatge a partir de sòlid ofereixen als nous dissenyadors major comoditat per fer la seva feina, alhora que redueixen etapes costoses i limitants en temps.
En el marc de la metal·lúrgia, Joan Martínez Arcas va presentar les regles bàsiques per dur a terme un bon tractament tèrmic en acers especials. Tipus de forns, influència del tractament en la vida de la peça en servei, limitacions geomètriques i altres consideracions van ser tractades amb profunditat en una xerrada de gran valor per aquells qui treballin en oficines tècniques del sector mecànic.
De la Unitat d'Aliatges Lleugers, Alberto Martínez va presentar els nous processos de transformació d'alumini. Aquests processos s'anomenen semi-sòlids perquè l'emmotllat del material es fa quan aquest es troba en una fase per sota de la línia liquidus i per damunt de la línia solidus del diagrama de fases. D'aquesta manera es controla molt millor l'estructura metal·logràfica, es redueixen els porus interns i, sobretot, es redueix el cost energètic de producció de components d'alumini.
Joan Guasch va presentar el nou paradigma de la fabricació. Les noves tecnologies de fabricació directa, també conegudes com tècniques de fabricació additiva, permeten canviar l'antic moto de "dissenyar per a fabricar" a la nova doctrina molt més vàlida i rendible de "dissenyar perquè funcioni". Guasch va donar una visió molt genèrica dels processos, sense voler entrar en detalls que podrien confondre als alumnes i deixant que siguin ells qui per interès propi descobreixin més d'aquest tipus de tecnologies.
Des de la Fundació Ascamm es valora molt positivament aquest tipus d'accions. A més, es tracta de sessions on es poden identificar futurs professionals per les empreses innovadores que aposten per les noves tecnologies de disseny, d'enginyeria, de producció i de fabricació. Així doncs es vol agrair l'esforç dels organitzadors per mantenir aquestes Jornades i per la qualitat de les sessions.
Nota: Escola del Treball penjarà a la seva web un resum de cada xerrada. Si esteu interessats en disposar les presentacions senceres, us podeu adreçar a info@ascamm.com
March 4, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment