March 4, 2008

BROKOLI en la tierra del JAMON

BROKOLI es acrónimo utilizado para el proyecto “Broker de conocimiento para el dominio del Software Libre”, que ha contado con la subvención parcial del MITyC y la participación activa de ASCAMM, ha concluido con éxito y sus resultados se han expuesto en una sesión de trabajo en Almendralejo (Badajoz).

Los socios del proyecto son: PLASTIA (empresa coordinadora de la iniciativa y desarrolladora de la aplicación), Linux-Magazine (proveedores de contenidos técnicos de calidad en temas de software libre), CATPL (asociación catalana de empresas que pueded ofrecer servicios con tecnologías de software libre), Fundación CETAQUA y Fundación ASCAMM (estas últimas has sido las entiddades encargadas de implementar el prototipo de la aplicación en sus intranets, testearla y validarla).

Con la herramienta BROKOLI, el usuario dispondrá de un agente AI (al más puro estilo MATRIX) que velará por encontrarle y mostrarle contenidos del extenso y complicado (para muchos) mundo de las aplicaciones basadas en el modelo de software libre. Esta incesante actividad de búsqueda se realiza de forma semántica y contextualizada, es decir, el agente “sabe” en cada momento que hace el usuario e intenta mostrarle los contenidos acordes a esa precisa situación. Por ejemplo, si estamos navegando en una web que va de productos de ofimática, es muy posible que nos sugiera artículos de Linux-Magazine sobre OpenOffice.

La presentación se hizo el pasado 29 de febrero en el marco de un importante evento organizado por el Centro Nacional de Referencia de Aplicación de las Tecnologías de la Información y la Comunicación (CENATIC) en el que estuvieron presentes: la vicepresidenta de Asuntos Económicos y consejera de Economía, Comercio e Innovación de la Junta de Extremadura , María Dolores Aguilar; el alcalde de Almendralejo , José María Ramírez; la directora gerente de CENATIC, Carolina Grau; y el presidente de ASOLIF, Daniel Armendáriz.





Jornades Tècniques de l'Escola del Treball

Com ja és tradició, investigadors de Fundació Ascamm han participat a les Jornades Tècniques que l'Escola del Treball de Barcelona organitza. L'objectiu és acostar als alumnes la realitat industrial i empresarial de diversos sectors. Enguany s'hi han fet 79 xerrades durant 5 dies.

Jaume Coma va presentar el cicle de desenvolupament de producte i les noves eines digitals que hi van associades. Des dels programes de CAD i fins a eines més sofisticades per controlar i monitoritzar la vida del producte en sí mateixa, Coma va exposar les diverses etapes del disseny de producte. Finalment, va mostrar com les noves eines de modelatge a partir de sòlid ofereixen als nous dissenyadors major comoditat per fer la seva feina, alhora que redueixen etapes costoses i limitants en temps.

En el marc de la metal·lúrgia, Joan Martínez Arcas va presentar les regles bàsiques per dur a terme un bon tractament tèrmic en acers especials. Tipus de forns, influència del tractament en la vida de la peça en servei, limitacions geomètriques i altres consideracions van ser tractades amb profunditat en una xerrada de gran valor per aquells qui treballin en oficines tècniques del sector mecànic.

De la Unitat d'Aliatges Lleugers, Alberto Martínez va presentar els nous processos de transformació d'alumini. Aquests processos s'anomenen semi-sòlids perquè l'emmotllat del material es fa quan aquest es troba en una fase per sota de la línia liquidus i per damunt de la línia solidus del diagrama de fases. D'aquesta manera es controla molt millor l'estructura metal·logràfica, es redueixen els porus interns i, sobretot, es redueix el cost energètic de producció de components d'alumini.

Joan Guasch va presentar el nou paradigma de la fabricació. Les noves tecnologies de fabricació directa, també conegudes com tècniques de fabricació additiva, permeten canviar l'antic moto de "dissenyar per a fabricar" a la nova doctrina molt més vàlida i rendible de "dissenyar perquè funcioni". Guasch va donar una visió molt genèrica dels processos, sense voler entrar en detalls que podrien confondre als alumnes i deixant que siguin ells qui per interès propi descobreixin més d'aquest tipus de tecnologies.

Des de la Fundació Ascamm es valora molt positivament aquest tipus d'accions. A més, es tracta de sessions on es poden identificar futurs professionals per les empreses innovadores que aposten per les noves tecnologies de disseny, d'enginyeria, de producció i de fabricació. Així doncs es vol agrair l'esforç dels organitzadors per mantenir aquestes Jornades i per la qualitat de les sessions.

Nota: Escola del Treball penjarà a la seva web un resum de cada xerrada. Si esteu interessats en disposar les presentacions senceres, us podeu adreçar a info@ascamm.com